in

Запрошуємо на Українське Різдво у Ватикані

16 грудня 2011 р. на Площі св. Петра у Римі відбудеться визначна подія для нашої держави – встановлення та інавгурація ялинки, привезеної з українських Карпат.

il 16 Dicembre 2011 in Piazza San Pietro a Roma si svolgerà un evento eccezionale per l’Ucraina, l’inaugurazione dell’albero di Natale portato dai Carpazi ucraini. Seguirà il concerto di famosi gruppi etnografici dall’Ucraina.
La partecipazione è gratuita.

Non perdete l’occasione di passare una piacevole serata e sostenere l’Ucraina! Portate con voi le bandiere.

16 грудня 2011 р. на Площі св. Петра у Римі відбудеться визначна подія для нашої держави – встановлення та інавгурація ялинки, привезеної з українських Карпат за участі національних етнографічних колективів з України.
Вхід вільний.

НЕ ПРОПУСТІТЬ МОЖЛИВОСТІ ВІДСВЯТКУВАТИ РІЗДВО РАЗОМ ТА ПІДТРИМАТИ УКРАЇНУ! Принесіть жовто-блакитні прапори.

Традиція встановлювати ялинку на Площі св. Петра з’явилася у 1982 році, тобто на четвертий рік понтифікату папи-поляка Іоанна Павла ІІ, який неодноразово  

трактував новорічну ялинку як «символ дерева життя». Цей звичай був новим для Італії, однак слідом за Площею св. Петра ялинки невдовзі стали з’являтися у  багатьох італійських будинках, а також на вулицях і міських площах.

Перша ялинка, у 1982 р., була родом з Італії, але вже в наступному, 1983 р., її подарувала Австрія. У подальшому Італія та Австрія ще неодноразово привозили своє дерево до Ватикану, але окрім цих країн за 29-річне існування звичаю, його дарувала Німеччина, Словаччина, Словенія, Польща, Чехія, Румунія, Бельгія та Хорватія.

Можливість подарувати ялинку є елементом престижу для кожної держави, оскільки вона не лише стає центром уваги для численних ЗМІ та багатьох мільйонів відвідувачів Риму, але й унікальною можливістю представити світові свою духовну та культурну спадщину. Саме тому для держави, яка зараз побажає презентувати ялинку, така можливість з’явиться не раніше 2025 року.

У 2011 р., прямуючи з України до Ватикану, ялинка здолає найбільшу до цього часу відстань – майже 1800 км.

Ідея подарувати українську ялинку Папі Римському вперше з’явилася на Закарпатті і була підтримана єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії Міланом Шашіком, попереднім і нинішнім главами УГКЦ Любомиром Гузаром і Святославом Шевчуком, а також Посольством України у Ватикані.  

Для реалізації цього проекту, 26 серпня 2011 р. на своєму засіданні Кабінет Міністрів України затвердив «План підготовки та проведення заходу «Українське Різдво у Ватикані», відповідно до якого, за сприяння цілої низки органів центральної виконавчої влади, основна ялинка буде доставлена із Закарпаття стараннями Закарпатської ОДА, а більш ніж чотири десятки ялинок меншого розміру, якими прикрашатимуться папські апартаменти та головні ватиканські інституції – з Львівщини, зусиллями Львівської ОДА та Львівської міської влади. При цьому, організаційну та координаційну роботу з ватиканською стороною здійснює Посольство України у Ватикані.

У церемонії інавгурації ялинки, 16 грудня о 16.30 за місцевим часом, візьме участь українська урядова делегація, Губернатор Ватикану, представники українських церков. Окрім офіційних промов, сценарієм заходу передбачається виступ Ватиканського духового оркестру та українських мистецьких колективів. За кілька годин до цього гостей з України прийме на аудієнції Папа Римський Бенедикт XVI. Очікується, що для того, щоб побачити це дійство, до Риму прибуде кілька сотень українців.

Встановлення ялинки на Площі св. Петра є дійсно загальноукраїнською справою, що слугує не лише прикладом державно-церковної співпраці, а й виконує важливу міжконфесійну об’єднавчу роль, адже в урочистостях візьмуть участь не тільки очільники українських католицьких церков візантійського та латинського обрядів, а й представники Української православної церкви.

Поряд з цим, важливо, що ця подія відбувається у рік святкування Україною 20-річчя своєї Незалежності та якраз напередодні двадцятирічного ювілею встановлення дипломатичних відносин з Ватиканом. Українське Різдво на головній площі Риму та Ватикану зможе продемонструвати світові нашу національну єдність та здобутки за період незалежності, а також самобутню духовність та культуру, що упродовж віків розвивалися та дбайливо оберігалися нашим народом.

 


Посольство України при Святому Престолі

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

До Ватиканської бібліотеки передано Пересопницьке Євангеліє

FEMEN: “70% українок в Італії працюють домогосподарками та проститутками”(ВІДЕО, частина 2)