in

Відбулася зустріч депутата Ірини Бережної із представниками діаспори в Італії

   Українські політики не часто тішать своєю увагою  українців в Італії. Та 15 квітня, в рамках робочої поїздки у Рим, Народний депутат України, Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Ірина Бережна зустрілася із представниками української громади. Захід було організовано Посольством України у Ватикані.

Пані Бережна зосередила увагу на питанні співпраці із Євросоюзом та європеїзації українського суспільства. «В листопаді очікується підписання угоди про асоціацію із ЄС. Така нагода є унікальною, тож в даний час зусилля уряду та комітету з питань європейської інтеграції спрямовані саме на це. – сказала вона. – В той же час ми повинні працювати над реалізацією кампанії щодо інформування громадськості про євроінтеграцію України. 77% українців ніколи не виїжджали за кордон, тому ми повинні показати людям привабливість такої альтернативи». Також Народний депутат наголосила на важливості впровадження програм студентських обмінів.

Бережна торкнулася проблеми лібералізації віз. «Цьому питанню наш комітет приділяє особливу увагу. На моїй останній зустрічі із послом Італії в Україні Фабріціо Романо йшлося про високий відсоток відмов у візах українським туристам. А також про обов’язок звітуватися перед посольством про повернення в Україну після подорожі. Вважаю, що це принизливо для наших громадян».

На зустрічі із головами українських організацій Італії відбулось обговорення нагальних питань, що цікавлять українських мігрантів (пенсійне забезпечення, визнання водійських прав та української освіти). Вона пообіцяла порушити їх на зустрічах із високопосодавцями України та Італії, зокрема, на круглому столі під гаслом: «Великі зміни у світовій політиці та економіці. Яка роль Європи у цих процесах?», що відбувся на наступний день у Папському університеті святого Фоми Аквінського в Римі, за участі  колишнього Глави Єврокомісії Романо Проді.

На заході також було обговорено пропозиції законопроекту про зовнішню трудову міграцію, зокрема реалізацію виборчого права за межами України. «Розглядаючи питання еміграції, українські політики бачать лише одну сторону медалі, тому круглі столи з учасниками міграційних процесів дають реальне  бачення їх проблем, та дозволяють реагувати на них» – зауважила Бережна.

Крім цього, політик зупинилась на проблемі усиновлень: «Ми працюємо над спрощенням бюрократії щодо міжнародних усиновлень. На жаль, Україна не може забезпечити всім необхідним хворих дітей. Та ми повинні проводити контроль за їх долею після переїзду за кордон. Крім дипломатичних представництв, цим могли б зайнятись і громадські організації української діаспори».

Наприкінці зустрічі Ірина Бережна звернулася до українців в Італії із проханням повідомляти про факти порушення консульських процедур представництвами Італії в Україні. «Прошу направляти письмові звернення із викладенням фактів порушення на моє ім’я, таким чином ми зможемо реагувати та захищати права українців».

Маріанна Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Парламентські слухання «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення» відбудуться 03 липня 2013 року

Україна у вірші Анни Буковської