in

Італійський парламент остаточно схвалив план економії бюджету

Палата депутатів Італії затвердила, запропоновану кабінетом міністрів, програму економії держбюджету.

 

На підтримку плану економії висловилися 316 депутатів, проти – 284. Ще двоє парламентарів утрималися.Пакет заходів бюджетної економії схвалили члени сенату республіки.

Офіційний Рим сподівається, що ряд жорстких заходів допоможе Італії заощадити близько 48 млрд євро і до 2014 р. скоротити нову заборгованість на 0,2% ВВП. Серед цих заходів, зокрема, відмова від підвищення зарплат і прийому на роботу нових співробітників у бюджетній сфері, а також проведення масштабної програми приватизації.

На такі кроки уряд країни йде в спробі не допустити поширення боргової кризи на Італію. На думку аналітиків, саме Італія стане наступною її “жертвою”.

Вчора Мінфін Італії провів серію аукціонів з розміщення середньострокових і довгострокових держоблігацій, виручивши від продажу бондів трохи менше 5 млрд євро. Облігації строком на 15 р. були розміщені під прибутковість 5,90% – рекордну в історії цього боргового інструмента, введеного в 2002 р.

Раніше цього тижня, відбулася екстрена нарада міністрів фінансів країн ЄС, де обговорювали загострення боргової кризи в ЄС. За даними німецьких ЗМІ, в центрі уваги чиновників було саме фінансове становище Італії.

Напередодні наради канцлер Німеччини Ангела Меркель зажадала від прем’єра Сільвіо Берлусконі терміново прийняти “економний бюджет”.

Нагадаємо, 1 липня італійська рада міністрів схвалила програму жорсткої економії бюджетних коштів. “Ця програма розрахована на зниження доходів, але і на збільшення прибутків” – сказав тоді міністр фінансів Джуліо Тремонті.

Опозиція розкритикувала пакет заходів щодо економії бюджетних коштів. Лідер демократичної партії П’єрлуїджі Берсані назвав його бомбою уповільненої дії.

Держборг Італії становить 120% від ВВП – серед європейських країн більший показник має лише Греція. У найближчі місяці Риму належить рефінансувати близько 120-130 млрд євро.

Аналітики оцінюють план Риму вцілому позитивно, але вважають, що тільки економія не вирішить усіх італійських проблем. Втім, експерти виключають можливість звернення Риму за допомогою до МВФ найближчим часом.

http://www.rbc.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Ми знайшли Свiтлану Миколаïвну Андреєву

Україна та Італія підготували проект угоди про морське торгівельне судноплавство