in

Пенсії для іммігрантів в Італії

Працівники-іноземці, які легально проживають в Італії, а також їх родини, повинні мати рівні права з працівниками-італійцями. Отже, їх заробітна плата, пенсія, та лікарняні виплати не повинні бути нижчими, ніж у колег-італійців.

Іноземний працівник має право зареєструватися на біржі праці, отримати статус безробітного, зберегти право виплати пенсії у разі повернення на батьківщину.
Працівники, які повернулись на батьківщину 10 вересня 2002 р. закон Боссі – Фіні вніс певні зміни в правила виплати пенсій для
громадян країн, що не входять до Євроунії, які повернулися на постійне місце проживання на батьківщину.
Раніше робітники-іноземці (за винятком сезонних), незалежно від угод укладених Італією з їхніми країнами, мали право на отримання контрибутів, виплачених протягом роботи в Італії і збільшених на 5%. Цю можливість скасовано новим законом. Пенсію отримуватимуть ті, хто досягнув 65 років, і жінки, і чоловіки.

Тож фактично запроваджено нерівність прав (працівники країн, що входять в Євроунію, мають право на пенсію після 60 років).

Щоб отримати пенсію, нараховану на основі контрибутів, для тих, хто почав їх виплачувати з 1996 року, не обов’язково робити це
протягом п’яти років, як це передбачено для італійців. Проте цей реквізит є обов’язковим для нарахування пенсій за змішаною системою для
тих, хто почав виплачувати контрибути після 1996 року. Ще одне правило, яке діє для іноземців інакше, ніж для італійців, стосується смерті працівника, який не досягнув 65 років. Уцьому випадку виплату пенсії для спадкоємців не передбачено, бо вона починається лише після досягнення визначеного віку.

Родичам виплатять лише суму, акумульовану виплатою контрибутів, розділеною на кілька років. Якщо смерть працівника настане після 65 років, родичі отримуватимуть пенсію на загальних підставах, запроваджених для італійських працівників. Сезонні працівники, які повернулися на батьківщину, мають право перерахувати нагромаджені контрибути в Пенсійний фонд країни походження, а також зберегти можливість відновити її Італії в разі повернення.

Працівники, які залишаться в Італії

Для робітниківгромадян країн, що не входять до Євроунії, які залишилися на постійне проживання в Італії, чинними є закони, передбачені для працівників-італійців. Законом Боссі – Фіні передбачено, що ті, хто досягнув пенсійного віку і отримує пенсію в Італії, можуть звернутись в Квестуру для отримання дозволу на проживання.

Пенсія з інвалідності та непрацездатності

Громадяни країн, що не входять до Євроунії, і мають фізичну або розумову неповносправність, отримують таку ж
пенсію, як і громадяни Італії. Проте її виплачують лише власникам Carta di soggiorno, що видається Квестурою після шести років легального перебування в Італії. Та за законами Європейської Унії, право на отримання цього документа набувають і ті, кому дозволено проживання терміном на один рік.

Деякі відділи Inps, вважаючи закони ЄУ важливішими, видають Carta di soggiorno, згідно з її законами.

 

www.stranieriinitalia.it, переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Духовна імпотенція Європи: геополітичний аспект

Італія організувала самміт ЄС з проблем безробіття на тлі протестів