in

Оренда житла в Італії

Для оренди житла слід підписати контракт між орендарем та власником житла. На основі цієї угоди орендодавець зобов’язується надати нерухомість в користування, а орендар взяти його у користування за орендну плату на визначений термін. Зазвичай оренда оплачується помісячно. Сума орендної плати оновлюється щорічно, збільшуючись до 75% індексу встановленого ІСТАТ (Національним інститутом статистики).

Що таке заставний депозит?
Заставний депозит – це сума, яку орендар сплачує орендодавцю, як гарантію від будь-яких можливих збитків, яких може бути завдано житлу, зданому в оренду. Його розмір не може перевищувати суму, еквівалентну трьом місяцям орендної плати. Якщо будинку не було завдано шкоди, депозит, по завершенні терміну дії договору, повністю повертається орендарю разом із відсотками, що назріли за цей час.

Oрендний контракт
Закон вимагає, щоб договори оренди укладалися в письмовому вигляді. У них обумовлюються конкретні права та обов’язки орендодавця та орендаря. Зокрема:
• суму, яку орендар повинен щомісяця платити орендодавцю;
• термін, на який орендар буде займати житло;
• день місяця для внеску орендної плати, форма і місце її оплати.

Основні типи контрактів оренди житла:
• вільний контракт, слідує тенденціям ринку нерухомості та визначається залежністю між попитом і пропозицією. Його тривалість складає 4 років, яку можна продовжити, на тих же умовах, ще на 4 роки, якщо жодна із сторін не надіслала повідомлення про розірвання контракту за шість місяців до дати закінчення терміну його дії. Котракт може бути розірвано протягом перших чотирьох років лише за умови гострої необхідності у житлі орендодавця або членів його сім’ї до другого ступеня, або необхідності проведення структурного ремонту нерухомості.

• узгоджений контракт визначається договором між профспілками власників та орендарями, за участі муніципалітету. Тривалість становить 3 плюс 2 роки. Використовуючи цей тип контракту власник та орендар можуть скористатися податковими пільгами: знижкою до 30% від плати за реєстрацію контракту, зниження або анулювання муніципального податку на нерухомість (ICI).

Реєстрація контракту
За законом власник зобов’язаний зареєструвати орендний договір в реєстраційному відділі протягом 30 днів з дня його підписання. Реєстраційний внесок дорівнює двом відсоткам від річної орендної плати. Реєстраційні збори діляться навпіл між власником і орендарем. Щороку реєстрацію слід оновлювати. Для довгострокових контрактів податок на реєстрацію можна здійснити одним платежем за усі роки. У цьому випадку ви отримаєте знижку на реєстраційний збір. Крім того, із юридично зареєстровані договором ви можете отримати субсидії на орендну плату, що надаються муніципалітетами для підтримки малозабезпечених. Його надають на основі відношення прибутків та частки, яку сім’я повинна витрати на оренду.

Увага: незареєстрований договір не можна використати, для підтвердження наявності житла для поновлення дозволу на проживання.

 

Переклад

Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українець став третім на другому етапі серії Red Bull Cliff Diving

Трагедія та комізм – нерозлучні сестри Андрія Монаха