in

Майновий режим шлюбу в Італії. Поділ майна у випадку розлучення

Що таке майновий режим? Майновий режим разом з правилами, які регулюють власність і розподіл майна двох одружених осіб як під час шлюбу, так і під час його руйнування. Іншими словами, майновий режим регулює права кожного з членів подружжя на власність, набуту окремо або спільно.

 

Коли, за італійським законом, застосовується майновий режим?
У випадку змішаної пари: після одруження персональні відносини так само, як і майнові стосунки, регулюються законами держави, у якій живе подружжя. У випадку, якщо обоє з членів подружжя є однакової національності: вони підпорядковуються закону країни походження, крім того, можуть письмово домовитися підпорядкувати свої стосунки італійським законам або законам країни, в якій один з них проживає чи має статус її громадянина.

Якщо подружжя проживає переважно в Італії або вирішить підпорядкуватися її законам, то воно стане об’єктом майнового режиму, передбаченого італійським цивільним кодексом.

Типи майнового режиму
Виходячи з цього режиму, усе, що члени подружжя набули під час шлюбу, порівну належить їм обом. Винятком є персональна власність, яка ексклюзивно належать одному з членів подружжя.

Спільне майно
За законом, кожен з членів подружжя автоматично є власником половини майна, набутого разом чи окремо під час шлюбу (меблі, автомобілі, помешкання), а також прибутків з майна (наприклад, плата за квартиру, здану в оренду, відсотки з депозитів у банку), заробітків від роботи та комерційної діяльності обох членів подружжя. Все це підлягає поділу після розірвання шлюбу.

Майно, яке не підлягає поділу
Сюди належить персональне майно кожного з членів подружжя, яке не підлягає під поняття «спільне майно». Таким є майно, яким члени подружжя володіли до одруження, здобуте після відшкодування моральних чи матеріальних збитків, подарунки та спадок, майно особистого та  професійного вжитку.

Вживання майна у легальному союзі

Право розпоряджатися майном належить по праву кожному з членів подружжя, проте є вчинки, на які повинні дати свою згоду обоє. Тобто кожен з подружжя має право укладати контракти (наприклад, окремо купувати рухоме та нерухоме майно), але якщо один з членів подружжя вирішив продати спільне майно, то інший має право  анулювати контракт і повернути майно у власність.

Інші типи майнового режиму

Попри згаданих типів регулювання майнового режиму, подружжя може вирішити такі майнові режими: розлучення, сімейний фонд та конвенційний союз. Заявити про свій вибір подружжя може:
• у момент укладення шлюбу, подаючи спеціальну декларацію офіційній особі, яка проводить церемонію (представнику італійського РАГСу, священику чи іншому представнику культу);

• після одруження потрібно звернутися до нотаріуса для оформлення відповідного документу, який нотаріус передасть до італійського РАГСу комуни, де відбувся шлюб для подальшого внесення у акт шлюбу.

Розподіл майна
На основі цього режиму кожен з членів подружжя залишиться власником та розпорядником лише свого майна, і не має жодного права на майно свого чоловіка/жінки. Тобто власність чоловіка і жінки залишаються розділені під час шлюбу і не діляться після розлучення.

Важливо пам’ятати, що для роздільної власності майна під час шлюбу потрібно мати згоду обох членів подружжя. Якщо один з них вирішить змінити спільну власність на роздільну, то мусить звернутися до суду. У цьому випадку суд розпочне процес судового поділу майна. Подати запит на позбавлення правоздатності іншого члена шлюбу можна і у випадку, коли той безвідповідально розпоряджається майном або не робить внесків на потреби сім’ї.

Якщо вирішено почати процес розлучення і присвоїти власність обом членам подружжя, то слід заявити про таке бажання, специфікуючи квоту спільної власності для надання спільної власності обом членам подружжя.


Сімейний фонд

Він передбачає чітко визначене застосування конкретно описаного майна для задоволення економічних потреб сім’ї. Один або обидва члени подружжя, або третя особа, можуть задекларувати визначене майно (нерухомість, кредит) для ужитку на потреби сім’ї. Власність цього майна належить обом членам сім’ї, якщо іншого не передбачено у відповідних документах (власність може надаватись лише одному з членів сім’ї).

Використання цього майна регулюється тими ж нормами, що й для спільного майна. Сімейний фонд є комплексним режимом, який потрібно досконало розуміти. Тому, якщо ви вирішили вдатися до нього, радимо звернутися до кваліфікованого радника.

Конвенційний союз

Тут маємо на увазі угоду між членами подружжя про дотримання певних правил у сімейному житті. Наприклад, можна змінити поділ майна, яким володіли члени шлюбу до одруження, чи автоматично охопити увесь прибуток кожного з членів родини. Цей тип поділу майна теж укладається за допомогою контракту.

Маша САЛЬВАТОРЕ,

переклад Маріанни Сороневич

 

Читайте також:

В Італії поменшало змішаних шлюбів

У чому різниця між розлученням і розірвання шлюбу в Італії

Набуття італійського громадянства після укладення шлюбу із італійцем

Нелегальні іммігранти одружуються в Сан-Маріно

У Євросоюзі спростили процедуру розірвання шлюбів

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

Група нелегалів разом із вівцею прибула до Італії з Тунісу на 10-метровому човні

Юрій Климович: «Тим, хто не хаче тратити гроші на ліки, раджу займатися айкідо»