in

Угоду про асоціацію Україна та ЄС підпишуть у 2012 році

Під час саміту “Україна – ЄС” у грудні цього року відбудеться лише ініціація майбутньої угоди про асоціацію

У грудні на саміті Україна – ЄС угода про асоціацію підписана не буде, а лише будуть узгоджені усі принципові моменти, пояснила адміністратор департаменту політики Європарламенту Інна Кірш. Сам документ Брюссель планує підписати з Києвом влітку 2012 року.

За словами Кірш, до літа 2012 року мають бути погоджені усі принципові пункти угоди: економічний блок, куди входить угода про створення зони вільної торгівлі, блок свободи і безпеки, який торкається безвізового режиму і енергетичний блок питань.

Україна наразі має “домашнє завдання” щодо запровадження безвізового режиму, проводити політичні реформи Україні готовий допомогти Євросоюз, але залишаються проблемні моменти в торгівлі.

“Україну бентежить підхід ЄС у питанні збірки машин. Там задіяно багато робочої сили, і в української сторони є побоювання, що всі такі заводи можуть закритися. Тому Україна дуже бореться за компроміс у цій сфері”, – зауважила Кірш.

В той же час Євросоюз не задовольняють українські квоти в сільському господарстві. Крім того, для європейців є неприйнятним державне регулювання цін на енергетичному ринку, підкреслила адміністратор департаменту політики Європарламенту.

Втім якщо сторони таки дійдуть згоди, то в 2012 році угоду про асоціацію Україна і ЄС підпишуть, а в 2013 документ спробує ратифікувати Європарламент, а потім ще всі 27 національних парламентів країн-членів ЄС.

Нагадаємо, що українське МЗС, вважає, що у разі успішного завершення запланованого на червень раунду переговорів з Європейським Союзом Україна зможе підписати угоди про асоціацію з ЄС та про зону вільної торгівлі у вересні цього року.

 

http://tsn.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

10 речей, які потрібно знати про Рим

Олександр Романовський, харків’янин, який живе в Італії, серед переможців ХIV конкурсу імені Чайковського