in

За межі України потягом? Лише із закордонним паспортом

Провідники поїздів міжнародного слідування з 7 квітня 2011, перевірятимуть у пасажирів документи на право виїзду закордон. Їх законодавчо зобов’язали це робити. І передбачили тисячні суми штрафів за порушення нових правил.

 

Якщо таке право раніше мав тільки авіаперевізник, то тепер отримав кожний провідник транспорту міжнародного сполучення. З сьомого квітня набирає чинності законодавча норма про це. Крім того посилили відповідальність за перевезення пасажира через Державний кордон України без необхідних документів. Правила усіх транспортників доповнили новими положеннями. Їх порушення загрожує серйозною адміністративною відповідальністю.

– Квиткові касири повідомляють пасажирів, щоб вони пред’являли документи на право виїзду за кордон, – каже завідуюча квитковими касами вінницького залізничного вокзалу Людмила Кожухівська. – Все інше – на провідниках.

Прес-служба Укрзалізниці роз’яснює: якщо пасажир не надасть провіднику вагона необхідні документи, той має право не пустити його у вагон. При цьому залізниця не буде відшкодовувати збитки пасажира.

А документами, які дають право на перетин кордону, є закордонний паспорт, проїзний документ дитини, дипломатичний паспорт, службовий паспорт чи посвідчення особи моряка. Так пише Закон України „Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України”.

В країнах Євросоюзу за перевезення пасажира закордон без відповідного документу на перевізника штрафують на сумі від трьох до п’яти тисяч євро. У нас від завтра, як роз’яснили у прикордонній службі, штрафуватимуть так:

– За перевезення пасажира без необхідних документів раніше сума штрафу складала від 740 гривень до 4,25 тисячі гривень за кожного такого пассажира (220-250 неоподаткованих мінімумів доходів громадян). Нові норми передбачають штраф від 8,5 тисяч гривень до 17 тисяч (500-1000 неоподаткованих мінімумів). Крім того, встановили розмір максимального штрафу за одне перевезення – 20 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 340 тисяч гривень.

Цього року на авіаперевізників, за даними прикордонної служби, склали понад 100 протоколів за порушення правил і наклали штрафів на 430 тисяч гривень. Минулого року сума штрафів сягнула 3,345 мільйонів гривень.

 

Довідка

Поклав на первізників обов’язки з перевірки наявності документів, необхідних для в’їзду до держави прямування і держав за маршрутом слідування та право відмовити у перевезенні пасажиру, який не пред’явив необхідні документи, Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності перевізників, які здійснюють міжнародні пасажирські перевезення”

Щоб він набрав чинності з 7 квітня, внесли зміни до Повітряного кодексу України, Кодексу торговельного мореплавства України, законів України „Про залізничний транспорт”, „Про прикордонний контроль”, „Про відповідальність за повітряні перевезення пасажирів через державний кордон України без належних документів для в’їзду в Україну”, також доповнили новими положеннями законодавчі акти, які регламентують транспортні перевезення пасажирів.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Київ ввів туристичний збір

Соломія Крушельницька та Італія