Возз'єднання в Італії із сім’єю, яка проживає за кордоном - Gazeta Ukrainska

Італійське імміграційне законодавство

Ти маєш право на возз'єднання членів твоєї сім’ї, які проживають за кордоном якщо ти маєш дозвіл на тривале перебування на території Європейського Союзу (в минулому – карта на проживання) або дозвіл на перебування по автономній чи підлеглій роботі, навчанню, притулку, з релігійних чи сімейних мотивів тривалістю щонайменше один рік.



Члени сім’ї, які мають право на возз'єднання на території Італії:
- твій чоловік, якщо він не розведений з тобою юридично, та старший 18 років;
- твої діти та діти твого чоловіка;
- твої повнолітні діти (яким виповнилося більш ніж 18 років), які перебувають на утриманні, та з причин стану їхнього здоров’я мають повну інвалідність;
- батьки, які перебувають на твоєму утриманні, якщо в них немає других дітей, або ж у випадку, якщо їм виповнилося 65 років, і діти, не можуть піклуватися про батьків з серйозних, засвідчених документально причин;

Якщо ти громадянка іншої країни та маєш право на перебування в Італії для роботи, або маєш дозвіл на тривале перебування на території країн Європейського Союзу (в минулому – карта на проживання), можеш запросити
до Італії членів твоєї сім’ї для возз'єднання (осіб, які мають право робити запит на возз'єднання з сімейних причин), продемонструвавши, що ти маєш житло та необхідний дохід на їх утримання.

В цьому випадку ти можеш отримати візу для них у «членів сім’ї», але тобі необхідно спершу отримати «нулла оста» (nulla osta) в єдиному відділі імміграційної служби префектури, через спеціального повіреного, призначеного для Посольства чи консульства Італії в твоїй країні.

Щоб отримати дозвіл на возз'єднання сім’ї тобі необхідно:


• мати щорічний дохід, отриманий з дозволеної законодавством трудової діяльності (наприклад: підлегла чи автономна трудова діяльність), який не є меншим, ніж вказаний соціальний мінімум, збільшений на половину для кожного члена сім'ї, який буде проживати з тобою.

• житло, яке відповідає гігієнічно-санітарним вимогам а також є придатним для проживання, що має бути підтверджено відповідними компетентними органами за місцем проживання;

Запит на «нулла оста» для возз'єднання з членами сім’ї повинен надсилатися в
єдиний відділ еміграційної служби Префектури за місцем проживання за допомогою інформатизованої процедури. Для цього можеш звернутися за допомогою до патронатів або ж інших спеціалізованих закладів.

Після отримання «нулла оста», члени твоєї сім’ї повинні пред’явити в консульство Італії в країні проживання документацію, що засвідчує подружні або родинні відносини, з метою отримати візу.

Члени твоєї сім’ї:
• не пізніше 8 робочих днів з моменту прибуття, повинні з’явитися у єдиному відділі еміграційної служби префектури з паспортом та візою; члени твоєї сім’ї не пізніше 8 робочих днів з моменту прибуття повинні призначити телематичну зустріч на сайті Префектури у єдиному відділі еміграційної служби;
• В Префектурі вони отримають бланк (KIT) на запит першого дозволу на перебування з сімейних мотивів, який має бути відправлений італійським поштовим відділенням із «sportello Amico»;

• дозвіл на перебування з сімейних мотивів дає право на здійснення автономної чи підлеглої робочої діяльності, а також право на облік для пошуку роботи, отримання медичної допомоги чи відвідання навчальних курсів чи курсів підготовки кадрів;

• після возз'єднання члени твоєї сім’ї мають право на отримання дозволу на тривале перебування в країнах Європейського Союзу (в минулому посвідка на проживання) з сімейних причин, який бути тривати стільки, скільки триває твій власний дозвіл на проживання чи дозвіл на проживання тривалої дії ЄС.

Члени сім’ї громадянина Італії чи однієї з країн Європейського Союзу мають право на отримання дозволу на тривале перебування в якості членів сім’ї громадянина Європейського Союзу.

Якщо ти маєш неповнолітніх дітей та дозвіл на перебування в Італії:

• діти до 14 років повинні бути вписані в дозвіл на перебування чи в дозвіл на тривале перебування на території країн Європейського Союзу (в минулому – карта на перебування) матері та/чи батька (неповнолітньому видається автономний паспорт, на основі документа одного з батьків);

• діти старші 14 років отримують дозвіл на перебування з сімейних мотивів (чи дозвіл на тривале перебування на території країн Європейського Союзу, якщо батьки мають такий самий дозвіл).

• повнолітні, яким виповнилося 18 років мають право на отримання дозволу на перебування з мотивів навчання чи автономної або підлеглої трудової діяльності чи з мотивів пошуку роботи. Крім того, вони мають право на поновлення дозволу на перебування з сімейних мотивів, якщо батьки мають достатній для їх утримання дохід.
Іноземні громадяни, що були народжені в Італії від батьків, які легально проживали на території Італії, і які проживали легально без перерви на території Італії до досягнення повнолітнього віку, мають право на отримання італійського громадянства. Перед тим, як їм виповниться 19 років, вони повинні зробити запит в компетентний орган за місцем проживання.

Якщо ти маєш неповнолітніх дітей, але не маєш дозволу на перебування в Італії:


• ти зможеш отримати дозвіл на перебування з сімейних мотивів, якщо твої діти внесені в дозвіл на перебування батька, навіть якщо ти з останнім не одружена.

Для цього, проте, необхідно, щоб в тебе щоб в тебе був дозвіл на перебування, строк дії якого не закінчився більш, ніж рік тому (це може бути дозвіл з мотивів лікування/вагітності), і щоб батько дітей продемонстрував відповідність житла та доходів вимогам для сімейного возз'єднання;

• Суд з питань неповнолітніх, зважаючи на серйозні причини, пов’язані з психологічним розвитком неповнолітнього, який знаходиться в Італії, може дати дозвіл на перебування члена сім’ї, видавши останньому дозвіл на догляд за неповнолітнім, який передбачає легальне працевлаштування, але не може бути конвертований у дозвіл на перебування з мотивів трудової діяльності.

• діти, навіть якщо вони перебувають на території нелегально, мають право на медичне обслуговування та зобов’язані відвідувати навчальні заклади;