Термін дії різних типів дозволів на проживання в Італії - Gazeta Ukrainska

Італійське імміграційне законодавство

Ось максимальні терміни дії різних типів дозволів на проживання в Італії та як їх продовжити.

Risultati immagini per documenti

Тривалість дозволу на перебування не перевищує:
• дев’ять місяців для сезонних робітників;
• два роки у випадку трудового контракту на підлеглу трудову діяльність на невизначений строк;
• два роки на автономну трудову діяльність чи для воз’єднання сім’ї;
• один рік у випадку трудового контракту на підлеглу трудову діяльність на визначений строк;
• один рік на навчання;
• на строк, необхідний для завершення процедури по отриманню італійського громадянства, статусу особи без громадянства чи визнання статусу біженця;
• п’ять років для воз’єднання з родиною італійського походження, до 2 покоління;
• п’ять років для політичного притулку, три роки для додаткового захисту.


Якщо ти прибуваєш в якості туриста, з візитом чи по справах з візою, яка діє не більше трьох місяців, необхідно заявити про свою присутність (заява заміняє минулий дозвіл на перебування) митним органам органам чи в квестурі не пізніше 8 днів з моменту прибуття.


Дозвіл на перебування поновлюється:
• якщо ти маєш засоби для існування, житло та інші необхідні засоби, в залежності від типу дозволу, для якого подано запит на поновлення;
• якщо ти не покидала територію Італії більш, ніж на шість місяців, за винятком особливих обставин;
• якщо ти не маєш попереджень, пов’язаних з Шенгенською угодою, отриманих в одній з країн Європейського Союзу;
• якщо ти не вчиняла злочинів, які перешкожджають видачі дозволу

Ти можеш самостійно заповнити бланк заяви на поновлення дозволу на перебування та відіслати його по пошті (Poste Italiane) або ж звернутися до патронату для заповнення бланку та електронної відправки заяви.
Запит на поновлення дозволу на перебування повинен бути здійснений щонайменше за 60 днів переж закінченням сроку й не пізніше 60 днів після.

Якщо ти маєш дозвіл на перебування тривалого терміну, можеш:
• стати на облік реєстрації громадян та отримати право на проживання в Італії;
• зробити запит на отримання документа державного зразка, що засвідчує твою особу (carta d’identità);
• стати на облік національної медично-санітарної служби та мати право на медичне обслуговування.


Не забувай про те, що:
- необхідно поновити декларацію про місце проживання в бюро реєстрації громадян (uffici dell’anagrafe) комуни, не пізніше 60 днів після поновлення дозволу на проживання;
- щороку необхідно поновлювати декларацію про доход (за податковою консультацією можеш звернутися до місцевих Авторизованих центрів з послуг в сфері оподаткування (CAAF)


Поновлення дозволу на перебування з мотивів трудового контракту на підлеглу трудову діяльність передбачає підписання контракту на перебування з мотивів трудової діяльності, який:
• повинен передбачати гарантію з боку роботодавця на надання працівникові житла та оплати дороги в разі повернення до країни проживання;
• повинен бути підписаний роботодавцем та працівником і відправленим рекомендованим листом з авізо про отримання на адресу єдиної імміграційної служби.