Довготривалий дозвіл на проживання в Італії. Як отримати та що треба знати - Gazeta Ukrainska

Італійське імміграційне законодавство

Дозвіл на проживання ЄС для тих, хто довгий час перебуває у країні, надається громадянам країн поза Євроспілкою.

Іноземні громадяни можуть подавати до квестури запит на отримання пермессо ЄС, якщо:


а) вони легально проживають та прописані в Італії щонайменше п’ять років, володіють чинним дозволом на проживання, який може бути поновлений необмежену кількість разів (запит не можна подавати із квитанцією на продовження пермессо);


б) вони продемонструють отримання рівня прибутків, які дозволяють утримувати себе та родичів, які з ним проживають, не нижчий за соціальний мінімум, якщо подається запит на одного родича, та подвійну суму соцмінімуму, якщо запит на двох чи трьох родичів, потрійну – для чотирьох чи більше родичів;


в) під час розгляду можливості надання дозволу на проживання ЄС враховується прибуток за попередній рік, засвідчена декларацією про прибутки, а за її відсутності – «buste paga», контрибути INPS, фактури та ін.;


г) вони мають у розпорядженні житло, параметри якого відповідають передбаченим регіональним нормативам (їх можна дізнатися в комуні), або засвідчені сертифікатом ASL, компетентним на території.


Дозволами на проживання, які можуть бути поновлені необмежену кількість разів є:
• для найманої роботи;
• автономної несезонної роботи;
• за сімейними мотивами;
• за особливими мотивами (наприклад, приїзд у країну для роботи поза декретом «флуссі»).


Якщо іноземець володіє одним із нижчеперечислених дозволів для проживання він не може претендувати на дозвіл на проживання ЄС:
• з мотивів навчання та професійного формування;
• короткотривалим дозволом на проживання;
• для тимчасового прихистку, очікування на політичний притулок;
• з гуманітарних мотивів, або його очікування,


Подача запиту


Для подачі запиту слід використовувати спеціальний набір бланків, які розповсюджуються через поштові відділення (можливе використання бланків для отримання карти на проживання до виходу постанови про їх анулювання).
Бланки слід надсилати до квестури з такими документами:
• копією паспорта чи іншого еквівалентного документу або посвідчення особи, отриманого в Італії;
• копією дозволу на проживання.
(У цих документах має вказуватися національність, дата та місце народження).
• копія декларації про прибутки або модель 101-CUD, виданий роботодавцем за попередній рік, або 730 чи UNICO – для автономних працівників;
• оригінал сертифікату про несудимість;
•  чотири фотографії для документів;
• сертифікат про відповідність житла нормам;
• гербову марку, вартістю 16E та податок на отримання документа.


Родичі


На дозвіл на проживання ЄС для тих, хто довгий час перебуває у країні,  можуть подавати родичі іноземця, які легально проживають у країні (чоловік/дружина, неповнолітні діти, навіть народжені поза шлюбом, повнолітні діти, які перебувають на утриманні, через те, що за станом здоров’я не можуть подбати про себе, батьки на утриманні). Для подачі запиту на родичів слід продемонструвати наявність відповідного рівня прибутку та житла.


Громадяни країн поза ЄС, одружені із громадянином Італії, що проживають разом не має права на отримання цього типу дозволу (на відміну від передбаченого для карти на проживання), та може отримати безпосередньо у квестурі карту на проживання U.E (наразі можливе отримання дозволу на проживання ЄС для тих, хто довгий час перебуває у країні).


У випадку подачі документів для родичів слід додати:
•довідку про стан сім’ї, перекладену та легалізовану дипломатичним представництвом Італії у країні походження;
• сертифікат відповідності житла гігієнічним нормам, виданий компетентним ASL або комуною;
• документи, що засвідчують прибутки;

Деякі переваги дозволу на проживання ЄС для громадян поза ЄС, що довгий час перебувають у країні:

• не потребує частого поновлення. Дозвіл на проживання ЄС для громадян поза ЄС, що довгий час перебувають у країні, має необмежений період дії, навіть якщо часто квестури видають його з вказаним терміном (4/5 років), це ідентифікаційний документ, що буде чинним на довший період, як це стається із італійським посвідченням особи. Після п’яти років його можна продовжити, подавши копію паспорта чи еквівалентного документу та чотири фотографій для документів;
• поновлюється навіть у випадку тривалої відсутності на території Італії.



Адвокат Маша САЛЬВАТОРЕ,
переклад Маріанни Cороневич

Увага! Повне чи часткове використання матеріалів нашого сайту дозволено лише за письмової згоди редакції.

 _____________________________________________

Слідкуйте за найцікавішими новинами Української газети у Facebook.